Uusi kasvi saapuu kotiin
Tämä postaus on julkaistu alun perin Rakkaudesta Passifloriin -blogissani ja siitä uudelleen muotoiltu koskemaan yleisemmin muitakin kasveja kuin Passifloria sekä lisätty hieman tietoa.
Huonekasveja hankitaan nykyisin hyvin monesta paikasta ja monella tavalla. Niitä saa niin lähikaupoista, puutarhaliikkeistä, rautakaupoista, huonekaluliikkeistä kuin erikoisliikkeistäkin. Sen lisäksi kasveja tilataan nykyään yhä enemmän netistä ja vaihdellaan pistokkauta muiden harrastajien kanssa. Näihin sisältyy usein kasvien postittamista ja varsinkin ulkomailta tulevat paketit saattavat viipyä matkallaan kauan. Tämä aiheuttaa kasville stressiä, joka saattaa näkyä vasta pienellä viiveellä sen kasvussa.
Tässä tekstissä kerron, miten uuden kasvin kanssa kannattaa toimia ja miten sen stressin voi minimoida. Käsittelen valtaosin postin kautta tulevia kasveja, mutta mukana on myös vinkkejä kaupasta ostettujen kasvien kanssa toimimiseen, sillä vaikka ne saattavat näyttää hyväkuntoisilta, niidenkin kanssa on omat niksinsä, millä välttää ikävät yllätykset.
Kasvien stressi
Elävinä organismeina kasvitkin reagoivat ympäristöön monin tavoin. Ne voivat selvitä hyvinkin haastavista olosuhteista, kuten jopa lähemmäs kahdesta viikosta pimeässä pahvilaatikossa, jota kuljetellaan autoissa ja lentokoneissa ja käsitellään matkan varrella kovakouraisesti. Tämän olen henkilökohtaisesti kokenut ja huomannut suureksi hämmästyksekseni, miten kasvit kuitenkin selviävät upeasti tällaisistakin, niille itselleen varsin luonnottomista olosuhteista.
Tällainen kuitenkin aiheuttaa niille stressiä ja muuttaa niiden hormonitoimintaa. Kasvien stressi on hyvin erilaista kuin ihmisten. Kasvit aistivat ympäristöään yli 15 aistillaan ja reagoivat siihen voimakkaasti, eli ne ovat erittäin herkkiä eliöitä verrattuna meihin. Tunteita kasveilla ei toki kuitenkaan ole, vaan kasvien stressi on keino selvitä hengissä ääriolosuhteista.
Stressi vaikuttaa kasviin siten, että sen elintoimionnot hidastuvat, veden haihduttaminen ja sitä myötä myös veden juominen hidastuu tai loppuu kokonaan ja se menee pysähtyneeseen selviämistilaan, kunnes olosuhteet paranevat jälleen. Näin kasvit selviävät luonnossa esimerkiksi pitkistä kuivista kausista tai kovasta auringonpaisteesta ja voimakkaasta UV-säteilystä.
Kasvien stressi ei näy välittömästi, vaan sen vaikutukset huomataan yleensä viiveellä. Stressi voi aiheuttaa hidastunutta tai jopa pysähtynyttä kasvua tai lehtien putoamista. Lehtien pudottaminen on varsin äärimmäinen keino kasville, mutta siihenkin voidaan turvautua, jos on pakko. Ylimääräisistä osista luovutaa, jos niitä ei voida ylläpitää.
Stressin oireet saattavat kuitenkin ilmetä vasta viiveellä ja stressiä kasveissa aiheuttavat myös olosuhteiden äkilliset muutokset, joita väistämättä tapahtuu, kun kasvi siirretään paikasta toiseen. Luonnossa ne eivät nimittäin muuta eivätkä liiku.
Paketti saapuu kotiin
Jos tuot kasveja kotiin kylmään vuodenaikaan, älä avaa pakettia heti, vaan anna lämmön tasaantua ainakin puolisen tuntia ennen kuin avaat pakettia. Toimi näin kaikkien kylmään vuodenaikaan kotiin tuotavien kasvein kanssa riippumatta siitä, ovatko ne tulleet postista vai kukkakaupasta.
Jos ostat kasveja kaupasta, missä niitä ei pakata sinulle, pakkaa ne aina huolellisesti itse. Nyrkkisääntö on, että paperikerroksia kääritään kasvin ympärille yhtä monta kuin ulkona on pakkasasteita. Ja kasvipaketin kanssa kuljetaan aina suorinta tietä kotiin, ilman välipysähdyksiä.
Kun tuot kotiin uusia kasveja, tarkista kasvit ensin huolella läpi. Jos niissä on kuivuneita tai lähes kuolleen näköisiä osia, ne voi leikata huoletta pois, kunhan kasviin jää hyväkuntoisia lehtiä jäljelle. On parempi, että huonot osat poistetaan, niin kasvin ei tarvitse käyttää energiaa niiden tekohengittämiseen, vaan se voi panostaa energiansa uusien, terveiden osien kasvattamiseen. Terveet lehdet yhteyttävät paremmin, joten kannattaa pitää niistä ensisijaisesti huoli. Lehdettömät köynnöksen osat voi myös poistaa.
Leikkaaminen myös tehostaa kasvien tärkeimmän kasvuhormonin auksiinin tuotantoa. Kasvihormoneihin ja niiden vaikutuksiin voit tutustua lisää Huonekasvibiologiaa-verkkokurssilla sekä kirjassa.
Leikkuun kanssa kannattaa kuitenkin olla myös varovainen, eikä leikata yhtään liikaa, koska myös leikkaaminen on myös stressitekijä kasville. Jos lehti on vain vähän taittunut tai siitä on esimerkiksi revennyt pala pois, se on edelleen ihan toimiva lehti. Tai jos kasvissa on pitkä pätkä kaljua köynnöstä, jonka päässä on tervettä nuorta kasvua, sitä ei välttämättä kannata leikata, vaikka lehdetön köynnös onkin ruma.
Tärkeintä uusien kasvien kanssa on, että niitä ei saa missään nimessä istuttaa uusiin ruukuihin heti. Kasvualustaan ei pidä kajota eikä ruukkua ottaa pois. Juurien tulee antaa olla niin rauhassa kuin mahdollista.
Olen itse tappanut ulkomailta tulleita kasveja istuttamalla ne liian pian uudelleen. Ruukun vaihto on niin iso stressi kasville, että se voi olla se tekijä, joka niinsanotusti katkaisee kamelin selän. Anna kasvin olla rauhassa ainakin pari viikkoa ennen kuin teet sille mitään kovin suuria toimenpiteitä.
Kasvihuoneilla kasvit kasvatetaan usein joko turpeessa tai kookoskuidussa, jotka ovat toimivia kasvualustoja kasvihuoneilla, mutta kotiolosuhteissa pidättävät liikaa vettä. Usein kasvualustan vaihtaminen on siis jossain kohtaa tarpeen, mutta ensin kasvin on toivuttava matkastaan, jos se siis on lähetetty postissa tai joutunut muuten kokemaan kovia matkalla luoksesi.
Jos kasvi on erittäin paljon kosteutta pidättävässä kasvualustassa, kastele erittäin varovasti, jotta et anna vettä liikaa.
Karanteeni
Korona-aikana opimme, että kahden viikon karanteeni on ihan hyvä käytäntö ulkomailta saapuville. Vaikka pandemia-aika on onnellisesti takana päin, tätä käytäntöä kannattaa edelleen noudattaa kasvien kanssa, tulivatpa ne kotimaasta tai ulkomailta.
Jos vain suinkin mahdollista, pidä uusi kasvi 1-2 viikkoa erillään muista. Hyvä keino karanteenin järjestämiseen on esimerkiksi puutarhaliikkeissä myytävät kevyet kasvihuoneet, joita saa muutamalla kympillä. Kasvihuoneessa ilmankosteus pysyy korkeana, joka on hyväksi matkasta toipuville kasveille. Siellä myös mahdolliset tuholaiset pysyvät rajatussa tilassa, eivätkä leviä muihin kasveihin. Jos tuholaisia ilmenee, ne on helpompi myös torjua pienoiskasvihuoneessa kuin jos ne pääsisivät leviämään koko asuntoon.
Itse käytän tyhjää akvaariota, johon minun on ollut tarkoitus alkaa jo useampaan kertaan rakentamaan lihansyöjäkasviterraariota, mutta joku sen aina täyttää jollain muilla kasveilla. Keväällä taimikasvatuksilla ja tällä hetkellä Itävallan reissulta tuoduilla uusilla Passiflorilla.
Karanteenitilaan on hyvä järjestää kasveille riittävä valaistus kasvivalaisimella. Laatikossa olleet kasvit kaipaavat valoa, mutta saattavat vielä olla jonkin aikaa herkkiä auringon lämmölle. Siksi keinovalo on alkuun parempi kuin luonnonvalo. Totuta kasvit auringonvaloon vähitellen karanteenin jälkeen, niin vältät polttovioitukset lehdissä.
Huonokuntoinen kasvi
Kasvi voi näyttää saapuessaan monella tavalla huonolta. Se voi näyttää janoiselta: lehdet roikkuvat, versoja on poikki, lehdissä voi olla erilaisia mekaanisia vaurioita, kuten kolhuja, reikiä tai repeämiä. Pienille vioituksille ei tarvitse tehdä mitään. Reiät, kolhut, repeämät ja taittuneet lehdet ovat melko tavallisia, kun kasvit kulkevat postissa pitkiä matkoja. Luonnossakaan kasvien lehdet harvemmin ovat täydellisen ehjiä.
Kannattaa aina tutkia tarkkaan, mistä huonokuntoisuus johtuu: onko kasvi liian märkä, onko syytä epäillä juurimätää? Onko sillä tuholaisia? Onko se paleltunut? Onko kyse vain matkastressistä?
Selvästi huonokuntoinen kasvi on aina syytä eristää muista, koska mahdolliset tuholaiset ja taudit leviävät nopeasti. Jos tilaa on rajallisesti, voi epäilyttävän kasvin ylle tehdä tilapäisen “kasvihuoneen” läpinäkyvästä muovipussista, johon tehdään muutama reikä ilmanvaihdon parantamiseksi. Tätä on myös syytä avata päivittäin, jotta ilmankosteus ei nouse liikaa, jolloin homeilla ja sienitaudeilla on otolliset elinolosuhteet.
Kuivat kasvit
Jos tulokkaat ovat hyvin janoisia ja kasvualusta rutikuiva, kannattaa kasveille antaa vettä aluslautasen kautta reilummin. Lautasen kautta kastelemalla kasvi imee sen verran vettä kuin tarvitsee ja vesi imeytyy paremmin kasvualustaan. Jos kasveja on paljon, käytä altakasteluastiana pesuvatia tai Ikean kenkäalustaa.
Jos kasvualusta on päässyt liian kuivaksi, se voi tulla hydrofobiseksi eli vettä hylkiväksi ja vesi ei imeydy siihen kunnolla. Tällöin päältä kaadettu vesi holahtaa kasvualustan läpi kastelematta sitä juurikaan. Alapuolelta hitaasti imeytetty vesi sen sijaan pääsee paremmin hoitamaan tehtävänsä.
Anna kasvien imeä vettä puolisen tuntia ja kaada sen jälkeen imeytymätön vesi pois. Huolehdi kasvin hyvästä valaisusta, jotta nestekierto ja yhteyttäminen lähtee kunnolla liikkeelle.
Liian märkä kasvualusta
Joskus paketista löytyy kasveja, joiden kasvualusta on suorastaan vettävaluvan märkä. Tämäkin on huono, koska se voi mädättää juuret, sillä liian märässä kasvualustassa juuret eivät saa happea ja kuolevat. Hapettomat olosuhteet ovat myös erinomainen kasvualusta monille bakteereille, jotka alkavat sitten hajottamaan kuolleita juuria.
Jos kasvi on saanut liikaa vettä, anna sen olla ja kuivua rauhassa. Jos saat sen paikkaan, jossa se saa lämpöä alakautta, se nopeuttaa liian veden haihtumista.
Kuivumista voi nopeuttaa laittamalla sinne kasveille tarkoitetun lämpömaton. Itse olen käyttänyt myös matelijoille tarkoitettuja lämpökaapeleita, mutta näiden kanssa saattaa tulla ongelmaksi, että ne lämpiävät kasvien tarpeisiin nähden liikaa.
Kaupasta ostettu, hyväkuntoisen näköinen kasvi
Aina kasvit eivät tule postissa eivätkä pahvilaatikkoon pakattuina. Niitä saa myös kivijalkaliikkeistä, jolloin voisi kuvitella, että kasvi ei pahemmin stressaannu siirtelystä.
Monesti ei vaan tule ajatelleeksi, että kasvin matka kaupan hyllylle on usein ollut hyvin pitkä. Se on mitä todennäköisimmin tullut sinne rekalla Hollannista ja Hollantiin jostain, ehkä pitkienkin matkojen päästä, jossa se on kasvatettu. Kaupan kasvilla saattaa olla takanaan paljon pidempi ja monivaiheisempi matka kuin suoraan eurooppalaiselta tuottajalta ostetulla kasvilla.
Niinpä kaikkien uusien kasvien kanssa, myös niiden kaupasta ostettujen, kannattaa noudattaa samaa periaatetta kuin postissa tulleiden. Eli mieluiten karanteenin kautta, että mahdolliset tuholaiset on helppo torjua. Ei ruukunvaihtoa, kasvualustaan kajoamista tai muitakaan toimenpiteitä ainakaan pariin viikkoon, että kasvi ehtii toipua ja palautua.
Näin vältät sen, että kasvi kokee liikaa stressiä kerralla. Kuljetukset, varastoinnit ja kasvualustan käsittely voi kerralla olla liikaa ja kasvi voi jopa kuolla stressiin. Siksi on hyvä antaa kasville ensin aikaa toipua ennen kuin stressaa sitä lisää.
Huonekasvibiologiaa -verkkokurssi ja -kirja
Kaikki, mitä huonekasveista tulisi tietää. Selkeässä, visuaalisessa ja helppotajuisessa paketissa, jotta voisit pohjata huonekasviesi hoidon tietoon arvailun sijaan.