Näin onnistut pistokkaiden kanssa!
Pistokkaat ovat kätevä keino kasvien lisäämiseen. Niiden etuna ja samaan aikaan myös riskinä on se, että pistokkaasta lisätty kasvi on emonsa klooni, eli se voi olla ihan juuri niin hyvä - tai huono - kuin emokasvi. Siksi lisäämiseen tulee aina käyttää terveitä ja vahvoja kasveja. Älä siis ota pistokkaita kasveista, joillla on ravinnepuutetta, stressin tai kasvitautuen oireita tai tuholaisia. Näistä ei tule hyviä kasveja.
Pistokaslisääminen perustuu kasvien uskomattomaan tapaan selviytyä sellaisista asioista, mistä eläin ei selviä. Luonnossa kasvit joutuvat eläinten tallomiksi ja syömiksi, jonka vuoksi niistä katkeaa ja irtoaa osia. Kasveilla on kuitenkin eläimiä huomattavasti parempi kyky parantua tällaisista ja ne kasvattavat vauriokohtiin erityistä “arpikudosta”. Tähän kudokseen syntyy myös solukkoa, joka voi erikoistua monenlaisiin tehtäviin, kuten muodostaa juuria paikkoihin, joissa niitä ei ole ollut. Tätä ominaisuutta hyödynnetään pistokaslisäyksessä.
Miten otat pistokkaan oikeaoppisesti?
Kun kasveista leikataan kotona pistokkaita, käytetään leikkaamiseen puhdasta, terävää veistä, kuten kukkaveistä, mattoveistä, puukkoa, partaterää tai skalpellia. Älä käytä saksia, oksasaksia tai sekatöörejä.
Kasvin vedenotto perustuu sen sisällä oleviin mikroskooppisiin putkiin eli johtosolukkoon, joiden sisällä vesi kulkee kapillaari-ilmiön avulla ylöspäin. Jos pistokas leikataan saksilla tai muulla sellaisella välineellä, joka puristaa vartta, johtosolukko puristuu kasaan ja sen vedenottokyky heikkenee. Ja koska juurettoman pistokkaan vedenottokyky on joka tapauksessa huonompi kuin juurellisen kasvin, sitä ei tule heikentää yhtään lisää. Kun pistokas leikataan terävällä veitsellä, pysyy johtosolukko paremmin auki. Ole kuitenkin varovainen terävien veitsien kanssa, sillä et halua avata niillä omia solukoitasi ja tutkia oman kehosi nesteiden virtaavuutta. Pidä varmuuden vuoksi laastaria kuitenkin lähellä, sillä vahinkoja sattuu.
Jos otat pistokkaita useammasta kasvista, tarvitset myös desinfiointiainetta. Toivottavasti et omiin haavoihisi, vaan ainoastaan veitsen desinfiointiin jokaisen kasvin jälkeen. Kasveilla on kasvinesteen välityksellä leviäviä kasvitauteja, jotka voivat olla hyväkuntoisessa kasvissa pitkään oireettomia, mutta tarttuvat silti, jos käytät samoja likaisia välineitä useiden kasvien leikkaamiseen.
Lisää kasvitaudeista voit oppia Huonekasvibiologiaa -verkkokurssilta sekä kirjasta.
Miten pistokas juurrutetaan?
Pistokkaita voi juurruttaa joko vedessä tai kasvualustassa. Itse suosin kasvualustassa juurruttamista, sillä kasvini tulevat joka tapauksessa kasvamaan kasvualustassa. Jos kasveja juurrutetaan vedessä ja siirretään sitten kasvualustaan, ne kasvattavat ensin veteen sopeutuneuita juuria, jotka ne joutuvat sitten sopeuttamaan uudelleen kasvualustaan. Jos ne taas juurrutetaan suoraan kasvualustassa, ovat juuret heti oikeanlaiset niihin olosuhteisiin, missä aiot niitä kasvattaa. Jos kasvisi kasvavat vesiviljelyjärjestelmässä, on vesijuurrutuskin oikein hyvä vaihtoehto.
Kasvien vedenotto perustuu siis mikroskooppisiin putkiin, jotka kulkevat kuin verisuonet kasvin sisällä. Niiden imu perustuu siihen, että lehti haihduttaa kaiken aikaa vettä, mikä synnyttää alipaineen kasvin sisälle, jolloin se ottaa juurillaan lisää vettä. Tätä kutsutaan haihtumisimuksi ja siitäkin puhutaan enemmän Huonekasvibiologiaa -kurssilla ja kirjassa. Ajatella, mitä kaikkea voisit niistä oppia. Kasviosaamisesi voisi nousta aivan uudelle tasolle!
Katkaistulla pistokkaalla ei tietenkään vielä ole juuria, mutta lehti ei sitä tiedä, vaan haihduttaa kuin sillä olisi juuret. Jos lehti on kovin suuri, se haihduttaa helposti aivan liikaa siihen nähden, miten paljon se pystyy ottamaan korvaavaa vettä tilalle. Tämä voi johtaa koko pistokkaan ennenaikaiseen nuupahtamiseen ja jopa kuolemaan.
Ratkaisu ongelmaan voi kuulostaa pelottavalta ja brutaalilta, mutta trust me, I’m a professional: voit huoletta leikata lehden pienemmäksi. Kyllä: leikata. Saksilla.
Äläkä huoli, kasvit ovat täysin tottuneita siihen, että niiden lehdistä lähtee paloja irti. Ne kasvattavat uusia ja jatkuva kasvu on kasvien elämäntehtävä. Kun nyt tässä vaiheessa pienennät sen liian suuren lehden, kasvi juurtuu paremmin, kun se ei joudu käyttämään kohtuuttomasti energiaa suuren lehden ylläpitoon ilman juuria eikä suuri lehti myöskään haihduta heti kaikkea sitä vähäistä vettä, mitä pistokas saa ilman juuria imettyä.
Nyt sinulla on ruukussa pistokas, onneksi olkoon! Pidä se valoisassa ja mielellään lämpimässä paikassa, jotta se juurtuu tehokkaasti. Jos sinulla on käytössä terraario tai kasvikaappi, niin korkea ilmankosteus on pistokkaille hyväksi. Voit myös rakentaa juurrutusta varten yksinkertaisen terraarion läpinäkyvästä muovilaatikosta. Tee siihen kuitenkin reikiä tai jätä kansi raolleen ilmanvaihdon parantamiseksi, sillä jos ilmankosteus on liian korkea, olosuhteet muuttuvat paremmiksi sienille kuin kasveille ja jos haluat kasvattaa kasveja, älä kasvata sieniä.