Väärinymmärretty syyslannoitus

Syyslannoite on kukkiville ja satoa tuottaville kasveille tarkoitettu typetön lannoite.

On syyslannoituksen aika! Älä masennu, se ei tarkoita sitä että nyt on syksy.
Yleisin harhaluulo syyslannoitukseen liittyen on se, että se pitäisi antaa syksyllä. Todellisuudessa se annetaan syksyä varten.

Mitä on syyslannoite?


Kesällä kasvien eniten tarvitsema ravinne on typpi. Typpi vaikuttaa lehtikasvuun tehden siitä vahvan ja rehevän. Loppukesästä sadon kypsymiseen tarvitaan kuitenkin eri ravinteita: fosforia ja kaliumia. Samalla typen tarve vähenee, sillä lehtiä ei tarvitse enää kasvattaa, vaan lehtikasvun tulisi nyt alkaa hidastumaan, kun kasvi käyttää energiansa sadon kypsyttämiseen ja alkaa sen jälkeen valmistautua lehtien pudottamiseen.

Syyslannoite on typetöntä tai erittäin vähätyppistä. Ravinteiden määrä lannoitteessa ilmaistaan N-P-K -luvulla, jossa ravinteiden määrät valmisteessa ovat prosenttilukuina.

Pakkauksessa saattaa lukea esim. N-P-K 7-6-4, joka tarkoittaa sitä, että typpeä on 7%, fosforia 6% ja kaliumia 4%. Syyslannoitteet ovat yleensä niin sanottuja P-K -lannoitteita, joista typpi puuttuu kokonaan. Silloin tässä kohtaa lannoitepakkausta lukeekin N-P-K -luvun sijaan P-K -luku, jossa kerrotaan ainoastaan fosforin ja kaliumin määrä.

Fosforia vahvoille juurille

Fosfori auttaa vahvistamaan juuristoa. Tämä on erityisen tärkeää varsinkin tänä kesänä istutetuille kasveille, jotta ne kasvattavat voimakkaan juuriston ennen talvea.

Kun lehdet alkavat kellastua, kasvi varastoi niissä olevat sokerit ja muut ravintoaineet juuristoon. Vahva juuristo varastoi paljon ravintoaineita, jolloin kasvi selviää talven pakkasista paremmin ja lähtee voimakkaaseen kasvuun heti keväällä, kun ilma taas lämpiää.




Kaliumia marjoille ja hedelmille

Kalium on tärkeää kaikille kukkiville ja satoa tuottaville kasveille. Kesäkaudella niiden energia menee kasvuun ja kukintaan ja kaliumista ne saavat voimaa siihen, että sato saadaan kypsytettyä loppuun asti. (Ja omaa ja asiakkaiden puutarhoja katsellessani voin sanoa, että satoa näyttäisi olevan tulossa tänä vuonna paljon.)
Kaliumilla on tärkeä rooli myös kasvien kylmänkestävyydessä ja sitä tarvitaan hyvissä ajoin ennen kuin tulee kylmä. Riittävä kaliumin määrä vähentää esimerkiksi pakkasvaurioiden syntyä kasveissa.

Miksi syyslannoitus pitää antaa jo nyt?

Kun lannoitat kasveja, ravinteet eivät ole heti kasvin käytettävissä, vaan niillä menee aikansa imeytyä maahan ja pilkkoutua kasveille saatavaan muotoon. Myös kasvin on kasvatettava juurensa sinne, missä lannoite on. Nyt kun on vielä lämmin ja kasvu on nopeaa, on paras aika lannoittaa ja kasvisi saavat siitä parhaan hyödyn.

Ripottele lannoite pakkauksen ohjeen mukaan puiden ja pensaiden juurialueelle. Puiden kanssa voidaan pitää nyrkkisääntönä, että niiden juuristo on vähintään yhtä laaja kuin latvus, eli voit olettaa, että juuria on koko sillä alueella, jonka latvus peittää. Älä levitä lannoitetta aivan puun tyveen, sillä pinnalliset juuret, jotka lannoitteen parhaiten nappaavat, ovat hieman kauempana.

Paras ajankohta levittää lannoitetta on sadesäällä, jolloin se lähtee heti imeytymään maahan. Vaihtoehtoisesti voit kastella maata lannoittamisen jälkeen reippaasti esimerkiksi puutarhaletkulla.

Suosi luonnonmukaista

Syyslannoitteita, kuten muitakin lannoitteita, saa monenlaisia. Nämä puutarhaan tarkoitetut lannoitteet ovat yleensä rae- tai jauhemuotoisia. Itse suosin aina, kun mahdollista, luonnonmukaisia vaihtoehtoja. Lannoiteteollisuus on vahvasti ympäristöä kuormittava teollisuudenala, mutta tässäkin voi helposti valita ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon.

Luomuviljelyyn soveltuvat lannoitteet ovat orgaanista alkuperää, eli ne on valmistettu kasvi- ja eläinperäisestä (eläinPeräisestä hyvin kirjaimellisesti!) materiaalista, kuten kompostoidusta kasvijätteestä sekä lannasta.

Kielletty kivennäisvesi

Meillä kotona kierrätetään biojätteet japanilaisella bokashi-kompostointimenetelmällä, jossa ne hapatetaan maitohappobakteerien avulla hapettomassa tilassa. Vähän kuin hapankaalin valmistusta, mutta biojätteestä! Hapattumisprosessissa muodostuva neste valutetaan bokashikompostista ulos ja tämä neste on mitä erinomaisinta syyslannoitetta, joten meillä ollaan syyslannoitteen suhteen omavaraisia.

Jos kuitenkaan et vielä bokashikompostoi (suosittelen kyllä, se on hieno tapa kierrättää niin biojätteet kuin puutarhasta ja huonekasveiltakin tulevat vanhat mullat) niin esimerkiksi Biolanilta löytyy hyvä, raemuotoinen syyslannoite, joka näkyy postauksen otsikkokuvassa.

Edellinen
Edellinen

Maa peittoon kasveilla

Seuraava
Seuraava

Luonnon monimuotoisuutta puutarhassa