Keväisen puutarhan ekoteot
Ota iisisti puutarhan kevättöiden kanssa.
Kuva: Emilia Schulman
1. Haravoi vasta, kun on lämmin
Jos olet jättänyt lehdet haravoimatta syksyllä, olet tehnyt hienon teon pihasi monimuotoisuuden eteen. Myös keväällä on hyvä olla tarkkana: haravoi lehdet vasta, kun on lämmintä. Niiden alla talvehtivat hyönteiset nousevat pinnalle vasta, kun lämpötila nousee noin 10°C asteeseen.
Kun et kiirehti haravoinnin kanssa, annat elinmahdollisuuden esimerkiksi pihasi leppäkerttupopulaatiolle, joka kiittää tästä palveluksesta huolehtimalla tulevana kesänä puutarhasi biologisesta tuholaistorjunnasta.
Haravointi ei ole ilmojen lämmettyäkään välttämätöntä, vaan voit antaa lehtien maatua itsekseen, jolloin niihin varastoituneet ravinteet palautuvat takaisin maaperän ravinnekiertoon.
Jos haluat haravoida, voit käyttää lehtiä katemateriaalina esimerkiksi pensaiden ja muiden istutusten juurella. Ne vähentävät rikkaruohojen kasvua sekä tarjoavat ravintoa esimerkiksi kastemadoille, jotka puolestaan muuttavat niitä aivan ilmaiseksi lannoitteeksi kasveillesi.
2. Haravoinnin sijaan voit myös vain silputa lehdet ruohonleikkurilla.
Kun talvehtivat hyönteiset ovat nousseet syksyn lehtien alta, saat lehdet maatumaan nopeammin ajamalla niiden yli ruohonleikkurilla. Jos leikkurisi on keräävää mallia, jätä keräyspussi pois ja anna leikkurin silputa lehdet niille sijoilleen. Maatuvat lehdet ovat hyvä ravinnelähde maaperälle ja silppuaminen nopeuttaa niiden maatumista, kunhan huolehdit, että et silppua hyönteisiä, eli teet tämänkin toimenpiteen vasta, kun lämpötila on noussut yli kymmenen asteen.
Silppuaminen voi olla tarpeen kovempien ja hitaammin maatuvien lehtien, kuten tammen ja vaahteran kanssa.
3. Jätä puista ja pensaista leikatut oksat pihaan.
Jos pihassasi on leikattu kevään aikana puita ja pensaita, näistä saattaa tulla melkoinen määrä oksia. Näitä voi toki kuljetella kaatopaikalle, mutta lahoava puu on itseasiassa yksi parhaita asioita, millä voit parantaa puutarhasi monimuotoisuutta.
Oksista voit tehdä esimerkiksi niinkutsutun lahoaidan, jossa rinnakkaisten aitatolppien väliin kasataan oksia ja risuja. Riippuu toki omista esteettisistä mieltymyksistäsi, onko tällainen aita sinusta kaunis, mutta hyönteisten ja jopa pikkulintujen mielestä tällainen on mitä houkuttelevin asuntomessualue täynnä uutuuttaan hohtelevia asuinpaikkoja parhaiden ravintoapajien äärellä.
Lahoaita Tampereen Hiedanrannan syötävässä puutarhassa. Kuva: Emilia Schulman
Enkä nyt puhu siitä, että houkuttelisit puutarhaasi tällä esimerkiksi kirvoja. Kirvoja ei nimittäin lahopuu kiinnosta. Sen sijaan lahopuulla eläviä hyönteisiä kiinnostaa hyvinkin kirvat ja niiden käyttäminen ravintona. Samoin lintujen houkutteleminen puutarhaan on hyvä juttu. Linnuillekin maistuu moni sellainen otus, jotka nakertavat salaattisi reikiä täyteen ennen kuin ehdit itse paikalle.
Paksumpia leikattuja oksia voit käyttää esimerkiksi istutusalueiden rajaamiseen kiveysten sijaan tai kasata niitä sopivaan paikkaan sellaisenaan. Lahoava puu on mitä parhain hyönteishotelli.
Oksista voi myös tehdä haketta, joka on erinomainen katemateriaali. Sillä on myös puolellaan etu, jota et ehkä tule ajatelleeksi: se on valmiiksi paikalliseen ekosysteemiin sopivaa. Se tukee niitä pieneliöitä, joita pihallasi on, sillä se on kasvanut yhdessä niiden kanssa. Oman pihan puista tehty hake on myös ekologisesti kestävää. Sitä ei ole pakattu muoviin eikä kuljetettu polttomoottorikäyttöisillä ajoneuvoilla pitkien matkojen päässä. Se on materiaalia, joka on syntynyt pihassasi ja kuolee myös siellä.
4. Anna kaikkien kukkien kukkia
Voikukka: Rikkaruoho vai puutarhan supersankari?
Kuva: Unsplash
Kun kevään ensimmäiset voikukat pistävät päänsä esiin, mieti kunnolla, onko niiden kitkeminen välttämätöntä. Voikukka on puutarhan monimuotoisuuden supersankari ja tekee hyvää pihallesi monella tasolla. Kun annat sen kasvaa, annat voikukalle mahdollisuuden nostaa muille kasveille ravinteita koko pitkän paalujuuren mitalta, ilmavoittaa maaperää ja tuottaa pölyttäjille mettä. Kun annat voikukan kasvattaa höytyväisen siemenpallon, annat sille mahdollisuuden myös ruokkia pikkulintuja. Voikukan ravinteikkaat siemenet ovat monen linnun ruokavalion peruspalikoita.
Mieti myös nurmikkoa ajaessasi, voisiko sitä tehdä vähän harvemmin. Kun annat nurmikolla kasvavien apiloiden ja muiden kukkivien kasvien kukkia ja siementää, lisääntyy nurmikkosi monimuotoisuus itsestään. Samalla poltat vähemmän bensaa ja voit käyttää nurmikonleikkuuseen kuluvan ajan vaikka pihan ötököitä bongaillen.
Lannoittamista ei kannata tehdä pelkästään vanhasta tottumuksesta. Kuva: Emilia Schulman
5. Käytä lannoitteita ja kalkkia harkiten
Kevätlannoitus on sitkeään pinttynyt tapa, jota tehdään puutarhoissa vanhasta tottumuksesta. Tämä kuitenkaan ei läheskään aina ole tarpeen. Kun jätät lehdet maatumaan maahan, etkä vie puutarhasta siellä jo olevia ravinteita pois, niin tarve niiden lisäämiseen pussista on paljon pienempi.
Keinotekoiset lannoitteet ja kalkki vahingoittavat maaperän hyvinvoinnista vastaavia pieneliöitä. Kun pieneliöstö voi hyvin, ne vapauttavat maaperän stabiileihin ainesosiin sitoutuneita ravinteita kasvien käyttöön ja jälleen lannoittamisen tarve pienenee. Mitä monimuotoiisempi pieneliöstö maaperässäsi on, sen vähemmän siis tarvitset lannoitepussia.
Huolehdi maaperäeliöstöstä jättämällä lehdet maatumaan, suosimalla lahopuuta puutarhassa sekä käyttämällä ainoastaan orgaanisia lannoitteita, jos tarvitset lannoitusta jonnekin. Voit käyttää lannoittamiseen myös oman puutarhan kompostia, joka tukee parhaalla tavalla paikallista pieneliöstöä.
Lue lisää lannoittamisesta ja maaperän hyvinvoinnista tästä aiemmasta blogitekstistä.
Tehdäänkö yhdessä?
Kun kaipaat apua vaikka kädestä pitäen puutarhasi hoitamiseen sekä ideoita siihen, miten voit hoitaa sitä lähiluonto huomioiden, muun muassa näihin asioihin juuri sinun puutarhasi näkökulmasta perehdytään kotiovelle tuotavalla Kurssi kohti puutarhaa -kurssilla!
Mikä ikinä onkaan puutarhasi päämäärä, tehdään se yhdessä.
Päteviä neuvoja omaan tekemiseen saat myös, kun teemme yhdessä Matkan puutarhan ympäri, jossa kartoitetaan puutarhasi nykytilanne ja saat kattavan paketin ohjeita sen hoitamiseen ja kehittämiseen.